Hans van de Mortel

Voorzitter

Mijn naam is Hans van de Mortel en ben geboren op 4 september 1965. Getrouwd met Heidi van Mullekom en vader van 2 kinderen, Renée (14 jaar) en Jasper (12 jaar). Tot mijn 26ste heb ik in Ommel gewoond en na diverse verhuizingen zijn we terechtgekomen in de Wilhelminastraat, waar we sinds 2009 wonen. Mijn vrouw Heidi is seniorverpleegkundige pasgeborenenzorg in MMC te Veldhoven. Zij werkt binnen het vrouw moeder kind centrum op de neonatale intensive care unit, een IC voor baby’s.

In januari 2012 heb ik Metafas overgenomen van Pieter Donders. Hij was 65 jaar geworden, had geen opvolging binnen zijn familie en wilde het bedrijf verkopen. Via een intermediair zijn we met elkaar in contact gekomen. In 1987 is Helder printing in Asten opgericht en in 1993 omgedoopt tot Metafas.

Tijdens de overnameperiode kwam ik in contact met Gerrit Menting die op dat moment deel uit maakte (en nog steeds is) van het bestuur van het DIA. Ik ging mee in zijn enthousiasme en voordat ik er goed en wel erg in had, was ik naast zelfstandig ondernemer ook bestuurslid geworden. Het leuke van een dergelijk groepje is, dat iedereen praat vanuit zijn optiek met een gemeenschappelijke factor, nl. het belang van (industrieel) ondernemend Asten en haar omgeving. In het anderhalf jaar dat ik nu meedoe zie ik dat bestuursleden en vrijwilligers van diverse werkgroepen toch heel wat tijd en energie in de vereniging steken. Er is ontzettend veel overleg nodig tussen gemeente(n), ondernemers en vastgoedeigenaren wil men iets voor elkaar krijgen, want niet iedereen kijkt naar het gemeenschappelijke Astense belang. Dit is wel noodzakelijk als we als ondernemende gemeenschap op de kaart willen blijven staan in een dorp met zo’n geweldige infrastructuur.

Voordat de overtuiging er was dat ik als zelfstandige door het leven wilde gaan, heb ik diverse studieboeken gelezen op de MTS en HTS. Nadat ik de Koningin mijn diensten had bewezen startte ik mijn loopbaan in Veghel bij een ingenieursbureau. In 1989 begon ik bij Koppens Machinefabriek te Bakel (momenteel GEA) waar ik me bezig hield met industriële automatisering en het schrijven van software. Deze tak van software schrijven was in het midden van de jaren ‘80 goed en wel uit de startblokken gekomen en ik maakte toen voor het eerst kennis met bedieningspanelen. In 1995 ben ik gaan werken voor Philips Machinefabrieken waar ik de werkzaamheden bestonden uit elektrische en electronische
aangelegenheden van productielijnen voor zowel Philips als de zgn. externe partijen. In deze tijd ben ik veel naar Engeland en Amerika gereisd. Fantastische tijd met technische hoogstandjes en dan kom je erachter wat een groot bedrijf teweeg kan brengen. (geweldig… een bijna onbeperkt budget). Dit bedrijf heet momenteel VDL ETG projects. Daarna 5 jaar werkzaam geweest in de speeltuin van Philips, het CFT oftewel centrum voor fabricage technologieën. Het was de bedoeling dat een team waarvan ik deel uitmaakte, de fysische vindingen van het Natlab omzette in verkoopbare producten, productielijnen of patenten. Toen heb ik ervaren dat bergtoppen hoog kunnen zijn; de internetbel klapte
en wat waren de dalen diep…. Philips zag graag dat ik in Azië productieprocessen en productielijnen ging opzetten en daar paste ik voor.

De carrière werd voortgezet bij Eaton Holec te Hengelo als commerciële buitendienstman voor het zuiden van Nederland.
Mijn rol was het verkopen van elektrische energie distributie apparatuur. Binnen 2 jaar werd ik commercieel directeur voor het zuidelijk deel van Europa en Franssprekend Afrika en een nieuwe wereld ging voor me open. Het economisch tij zat mee en het ene succes na het andere mochten we noteren. De algemeen directeur werd verantwoordelijk voor een andere deel van de wereld en dit werk mocht ik gaan doen. Door de week verbleef ik in Brussel en de verwachting was dat mijn gezin en ik daar gingen wonen. Mijn vrouw paste daarvoor, waardoor ik mijn beurt voorbij heb laten gaan. Dit gebeuren in combinatie met een lang gekoesterde wens “om iets voor mezelf te beginnen” resulteerde in de aankoop van Metafas. Ook voor Metafas en het personeel was dit een nieuwe start met een invoering en verfijning van automatisering van het productie- en bedrijfsproces. Momenteel werken er ca. 20 mensen. In mijn vrije tijd werk ik in de tuin en bij goed weer ga ik graag een stukje toeren met de motor. Voor de nodige lichaamsbeweging loop ik mee met de atletiekvereniging Jasper sport.
Ondernemen doe je samen

Agenda

17-09-2020

Ondernemerscafé

22-09-2020

Detail Ledenvergadering/activiteit

27-10-2020

Bedrijfsbezoek

19-11-2020

Ondernemerscafe