Ondernemerscafé 28 februari 2013

Het eerste ondernemerscafé van 2013 vond plaats op een nieuwe locatie: Italiaans restaurant Innesto aan de Reeweg. Behalve een nieuwe locatie was er ook een compleet nieuwe aankleding, waarbij beeld en geluid het Ondernemerscafé op passende wijze ondersteunde. Maar ook de start van het café was anders met een nieuwe rubriek: de Astense aangelegenheid. In deze nieuwe vaste rubriek, gepresenteerd door Geert Bukkems, komt al het laatste nieuws van Astense bodem in bliksemsnel tempo voorbij. Op deze avond was er in deze rubriek onder meer aandacht voor het afgewezen Ondernemersfonds.

Antonie van Baars van Smederij van Baars was de eerste gast van de avond en sprak met passie over zijn stokoude ambacht, die hij omschreef als ‘kleien met ijzer’. Zijn vakwerk is te herkennen aan zijn eigen ‘meesterteken’: een visje. Zijn mooiste klus is het smeden van groot hekwerk. Roland Aarts dacht het geheim van de smid al snel te ontrafelen, maar kreeg nul op het rekest van de smid, die de hamvraag bedachtzaam beantwoordde met ‘ja’. Verder kwamen we van Antonie te weten dat het met de opvolging wel goed zat: hij heeft drie jongens. Tot slot was hij nog duidelijk over het voortbestaan van zijn ambacht: ‘het beroep smid zal altijd blijven bestaan!’.

De tweede gast, Katrien Doreleyers van Jado Vogelhandel, is dagelijks verantwoordelijk voor het wel en wee van 5000-6000 vogels. Katrien werd niet met een passie voor vogels geboren, maar is langzaam in het vak gegroeid. Ze is inmiddels een bekende vogelhandelaar en haar vogels worden wereldwijd verspreid. Op de dag van het Ondernemerscafé had ze nog twee vogels op het vliegtuig naar Dubai gezet. Ze is tevens de enige vrouwelijke vogelhandelaar van Nederland. Dat levert haar wel voordelen op: ‘Mannen vertrouwen vrouwen beter.’ Maar ook haar afkomst is niet ongunstig: Nederlandse vogels zijn wereldberoemd en gewild om hun grootte. Monique vroeg tot slot aan Katrien of ze geen spijt had van haar keuze om vogelhandelaar te worden en haar antwoord daarop was duidelijk: ‘Ik zou het nooit meer willen missen.’

En de laatste gast van de avond was Peer van Eijk, die we vooral kennen van transportbedrijf Gebroeders van Eijk. Toch heeft hij tegenwoordig ook een ander bedrijf, ‘Peer System’ en daar kwam hij over vertellen tijdens het Ondernemerscafé. Peer System is een bedrijf dat een unieke vervoersoplossing biedt voor slachtkippen, en binnenkort ook voor eenden. Het omvat niet alleen transport, maar het hele proces van vangen, vervoeren en lossen van de kippen. Peer van Eijk werd jaren geleden door Jan Bazuin, toenmalig adjunct-directeur van Goossens, om zich eens te buigen over een betere oplossing voor het vervoeren van kippen. Toen is hij heel Europa rondgerezen om te kijken wat voor een systemen er al bestonden voor het vervoeren van kippen. Daaruit is uiteindelijk het ‘Peer System’ voortgekomen. De nieuwe uitdaging die er nu voor Peer ligt is het vervoeren van eenden, of ‘eendjes’ zoals Peer ze steevast noemde.

En dan was er nog een nieuwe rubriek: Asten Artistiek. Hierin vertelt iedere editie een andere Astense kunstenaar over zijn wel en wee. Het spits werd afgebeten door Theo van Dam die zijn atelier aan de Behelp in Heusden heeft. Het atelier is te vinden wanneer de bordjes ‘ARTO Beeldentuin’ worden gevolgd. Hij volgde opleidingen van diverse kunstenaars en is in 2007 ‘officieel’ begonnen als kunstenaar. Inspiratiebron voor zijn kunst zijn vooral de ‘uitingen in zijn hersenagenda’, zoals Theo het zelf noemde. Maar mensen kunnen ook bij hem terecht met ideeën, die hij dan tot werkelijkheid kan maken.

Ondernemen doe je samen

Agenda

23-10-2024

Bedrijfsbezoek

Inschrijven

20-11-2024

OVA Ondernemers Café: Jonge Ondernemers